Lengte: 80 km Zwaarte Parcours:     Hoogteverschil:  
Hoogtemeters: weinig Techn. moeilijkheid:  Bewegwijzering: 
Gereden: september 2019 / 2020    

De Veldslag om Norg is een groot en zeer bekend MTB evenment in de province Drenthe. Elk jaar in September vind de inmiddels beroemde Veldslag om Norg plaats. De Veldslag om Norg is een grote ronde van 80km of 100km met, zoals de makers zeggen, het mooiste en zwaarste dat Noord-Drenthe te bieden heeft. Mooi is het zeker en de zwaarte ligt volledig aan de weersomstandigheden waarin je de Veldslag om Norg gaat rijden. 

Wanneer je geen zin hebt in de drukte die de Veldslag om Norg op de dag zelf met zich meebrengt, dan heb je dus nu ook de mogelijkheid om een aantal van de mooie Veldslag om Norg routes na te rijden. Ik heb beide Mountainbike routes inmiddels meerdere malen gereden. In deze Mountainbike routes zitten de verzorgingsposten dus niet meer in en, heel belangrijk, beide Mountainbike routes gaan veelal over openbaar terrein. Let wel even her en der op de bordjes van Staatsbosbeheer / Natuurmonumenten. Een aantal van deze wegen, daar kun je mogelijk een prent krijgen als je daar wel fietst.

Van twee edities van de Veldslag om Norg, heb ik de routes uitgewerkt. Van de andere edities kun je hieronder de tracks downloaden. 

De Veldslag om Norg 2018 route is 80km lang en vertrekt vanaf de voetbalvelden in Norg. De route gaat eerst noordwaarts richting Langelo en gaat dan via het zuidwesten naar Veenhuizen. Na wat lekker klimwerk op de bult bij Weperpolder zet je koers naar Fochteloo. Via de heidevelden van het prachtige Fochteloërveen fiets je terug richting Zuidvelde, en met een lus om Westervelde weer richting Norg. Na wat bospaden / singletracks in Norg fiets je wederom richting Westervelde, Zuidvelde en zo naar Zeijerveen. De 80km fietst deze editie dus niet over de beroemde bulten naast de A28. Na Zeijerveen fiets je in nagenoeg 1 rechte lijn terug naar Norg. Na nog een mooie lus om de bossen van Norg heen, fiets je voor restaurant de Norgerberg terug naar de voetbalvelden en staat je teller op ongeveer 80km. 

De Veldslag om Norg 2020 is de Corona editie geworden. Ook deze route is 80km lang en verschilt in veel delen weer van die van 2018. Ook nu vertrek je weer vanaf de voetbalvelden in Norg en rijd in westelijke richting Een maar zakt vroegtijdig af naar Westervelde, Zuidvelde en via een lusje naar Norg weer terug naar Zuidvelde waarna je koers zet richting Zeijerveen. Je passeert de wijk Kloosterveen en pakt hier de nieuwe blauwe MTB-route rondom de skatebaan van Kloosterveen. Het is hier wat puzzelen qua route, maar om het makkelijk te houden volg je deels de blauwe MTB bordjes van de nieuwe MTB-route daar. Hierna fiets je langs de A28 noordwaarts, via de Golfbaan door richting Ter Aard. Met een lus om Zeijerveld heen fiets je richting Peest en daarna noordelijk richting Langelo. Vanuit de gasopslag van Langelo fiets je door naar Steenbergen (Zuursche Duinen) en binnendoor naar Zuideind.  Je fietst in een lus om Een heen en vervolgens richting het bekende witte bruggetje achter Een. Vanaf hier fiets je terug naar de bossen van Norg. En na een hoop slingewerk in de Norgerbossen kom je na ongeveer 80km weer uit bij de voetbalvelden van Norg.

 

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.