Lengte: 50,3 km
Hoogtemeters: 546
Gereden: Augustus 2022

Mijn laatste MTB-route van deze vakantie besluit ik om helemaal zelf uit te peilen. Door de ervaring van de afgelopen weken, wil ik nu over o.a. de vele brede brandpaden door het Forêt domaniale de la Coubre crossen. Ik heb een aantal avonden besteed om middels kaarten, Google maps en mijn GPS routes van de afgelopen dagen een MTB-route te maken. Op de fietskaart van de regio, waar de brede brandpaden in het bos op zijn weergegeven, heb ik mijn route helemaal uitgestippeld en met volle moed ga ik dan ook op pad. 

Omdat het via Google Maps helaas niet goed zichtbaar is of iets nu wel of niet fatsoenlijk te rijden is (lees: mul zand), blijkt mijn vele werk van de afgelopen avonden vooral tijdverdrijf te zijn geweest. De vele bos / ruiterpaden in dit grote bos, zien er op mijn Garmin GPS en via Google Maps allemaal  uit als fatsoenlijke paden. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen de brede brandpaden en de ruiterpaden. Dat maakt het navigeren dus heel erg lastig. Wat mij de afgelopen dagen dat ik hier in dit naaldbos gefietst verder is opgevallen, zijn de bizarre hoeveelheden (miljoenen!!) mega grote dennenappels (pomme de pin). Nog nooit zulke colonies gezien van die dingen.

Ik start vanaf de camping door de D25 op te rijden en het eerste grote pad rechts te pakken en bij de kruising weer rechts. Deze lus heeft een aantal mooie stevige klimmetjes er in zitten die varieren van 7 tot 11% stijgingspercentage. Eenmaal weer bij de D25 ga ik links en na camping Siblu pak ik het onverharde pad links. Ik navigeer nu middels mijn fietskaart door dit doolhof van wandel en ruiterpaden.

IMG7950
IMG7951
IMG7952
IMG7954
IMG7957
IMG7950
IMG7951
IMG7952
IMG7954
IMG7957

Als snel blijkt dat het met de fietskaart lastiger navigeren is dan verwacht. De hoeveelheid paden op mijn kaart, komen niet overeen met wat ik hier allemaal tegenkom en wat ik op de GPS zie. Ik kom tevens uit op paden die weer het mulste zand bevatten dat je maar kunt bedenken. Na veel lopen en ploeteren met de MTB, andere kanten op navigeren etc. kom ik weinig verder. Ik kan de juiste paden maar niet vinden en ik besluit uit pure nood om naar de hoofdweg bij de kartbaan te rijden. Ik sla voor de rotonde links af en blijft het fietspad tussen de campings door volgen.

Bij de afslag naar de D268 weet ik iets verder het juiste gravelpad weer op te pakken. Maar mijn geplande route is wel in de war. Omdat ik dit deel van de paden inmiddels wel een beetje ken van de afgelopen MTB-routes die ik er heb gemaakt weet ik nu wel de juiste paden te rijden. Ik steek de D25 over naar de kust, maak een mooie lus en via de brede paden kom ik na vele kilometers uit op de D25. Ik tref er een groepje Franse MTB-ers en we raken aan de praat. Voor het eerst dat ik Fransen tref die vloeiend Engels spreken. Ook zei vertellen mij wat ik al eerder had gehoord: het hele bosgebied is een waar walhalla om te MTB-en, alleen moet je de weg weten (en het lilefst een e-MTB hebben). Na dit fijne gesprek rijd ik uiteindelijk via een laatste stukje D25 naar het noordelijkste puntje van het bos. Vanaf daar weet ik de weg blind terug. Vanaf nu is het simpelweg dit brede gravelpad / brandpad volgen, net zo lang totdat je weer bij de D25 vlakbij de camping uitkomt.

Ondanks de slechts 50km van deze route, ben ik door het navigeren, het vele zoeken, talloze keren foutrijden en heel veel mul zand, lang onderweg. Maar het was de moeite meer dan waard! Uiteindelijk heb ik van de juiste paden een prachtige GPX-track gemaakt.

Zwaarte Parcours:     Hoogteverschil:  
Techn. moeilijkheid:  Bewegwijzering: 

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.