Lengte: 33,6 km
Hoogtemeters: 1051
Gereden: Juli 2016

Een van de beruchte Mountainbike routes rondom Die is de Balcon du Glandasse. Het is geen gemarkeerde route en er blijken een aantal varianten van deze route te zijn. De route die ik heb gereden is 36 km en gaat via Romeyer. Er blijken ook diverse varianten op deze route te zijn. Sommigen langer en anderen juist korter. Er is ook een route waarbij je start op Col du Rousset. Starten vanuit Abbay de Valcroissant wordt door iedereen ten zeerste afgeraden. Een uitermate technische en zware route.

De start van de route is Die. Maak je op voor een lekkere warming up, want de eerste 10km gaat over verharde wegen. Pak vanuit Die de doorgaande weg (D742) richting Romeyer en blijf deze weg gewoon volgen. Je rijdt langs het dorpje Les Planeaux en fietst hierna door richting het enorme prachtige bergmassief voor je. Je passeert onderweg nog her en der een huis en voor de rest is het er uitgestorven. De omgeving en het uitzicht is echter fantastisch.

De verharde doorgaande weg klimt door tot aan de bosrand, de plek waar “Route Forrestiere du Chateau” begint. Vanaf nu fiets je nagenoeg constant door de bossen omhoog. In het begin is de weg nog een breed kiezelpad. Vreemd genoeg word ik echter nog twee keer ingehaald door een auto. Als ik na een tijd klimmen op een parkeerplaats uit kom, snap ik waar die auto’s heen gingen. De parkeerplaats is een startplek voor wandelaars.

Mijn route gaat verder over het kiezelpad. De weg is echter geblokkeerd door een slagboom, met daarop een groot bord met een hoop Franse tekst met wat ik vermoed een verbod voor het een en ander. De wandelaars op de parkeerplaats kijken niet op of om en ik fiets rustig verder. Het kiezelpad gaat over in een smal bospad. Het pad ligt naast de diverse boomwortels en stenen, ook bezaaid met dennennaalden. Het smalle pad kronkelt zich door de bossen steeds verder omhoog. Slechts op enkele plekken heb je door de naaldbomen een beetje uitzicht op de omgeving met op de achtergrond de Coll de Rousset.

IMG2178
IMG2180
IMG2181
IMG2182
IMG2183
IMG2189
IMG2190
IMG2191
IMG2194
IMG2195
IMG2196
IMG2178
IMG2180
IMG2181
IMG2182
IMG2183
IMG2189
IMG2190
IMG2191
IMG2194
IMG2195
IMG2196
Pas na lang klimmen bereik je het eerste hoge uitzichtpunt, waarbij de Glandasse bergen opeens heel dichtbij zijn. Direct na dit uitzicht volgt er een omleiding. De weg rechtdoor is afgesloten (deze bordjes zijn heel duidelijk) en je moet links aanhouden. Het bos wordt nu dunner en het smalle pad waarop ik fiets is gescheiden tussen links een afgrond en rechts de bergwand. Het uitzicht op de gehele vallei is fantastisch. Na dit spannende stuk gaat de weg door de bossen verder. Als ik bovenop de bergkam ben, passeer ik een plek waar recent een bosbrand is geblust. De verkoolde en omgezaagde bomen versperren het pad en er moet geklauterd worden.

Na deze lastige klimpartij vervolgt de weg zich nu ligt dalend. Wanneer ik verderop de bocht omrijd kom ik bij de moeilijkste passages van deze klim. Dit is het beruchte balcon. Een zeer smal pad, bezaaid met los leisteen dat pal onder het Glandasse massief doorloopt. Fietsen is hier geen optie. De afgrond rechts, is stijl en diep en het pad wat ik volg uitzonderlijk smal. Een misstap hier heeft grote gevolgen. Het pad kronkelt zich strak langs de bergwand en de afgrond en het uitzicht ziet er spectaculair uit. De weg daalt nu licht en na korte stukken afdaling volgt er nog een keer zo’n onmenselijke passage. Voorzichtigheid is telkens geboden.

Na deze passages daal je aan de voet van het Glandasse bergmassief af naar beneden. Snel afdalen is er niet bij, want de weg is her en der bezaaid met rotsen en dikke boomwortels. Op enkele plaatsen passeer je plaatsen waar regen en rotsen vrij spel hebben gehad. Het doorgaande pad ligt bezaaid met grote rotsen waar je met je MTB op je nek overheen moet zien te klimmen, puur alpinisten werk. Ook hier geldt dat een fout grote en vervelende gevolgen zal hebben.  

IMG2197
IMG2198
IMG2199
IMG2200
IMG2201
IMG2202
IMG2203
IMG2204
IMG2205
IMG2197
IMG2198
IMG2199
IMG2200
IMG2201
IMG2202
IMG2203
IMG2204
IMG2205
Wanneer ik de laatste van deze passages heb gehad, daalt de weg verder door de bossen naar beneden. Maar we zijn er nog niet. Je krijgt nog 1 klim voor je kiezen: de loeizware klim naar Coll de Ménil (ruim 18%!). Fietsen is op deze met boomwortels bezaaide steile klim echt onmogelijk. Lopen met je fiets aan de hand / op je nek is de enige optie.

Eenmaal bovenop Coll de Ménil begint de laatste afdaling naar Abbay de Valcroissant. Deze afdaling is 1 lange technische singletrack, met veel stenen, boomwortels en scherpe bochten. Het is hard werken op mijn hardtail en ik krijg kramp in mijn vingers van het vele remmen. Na een laatst technisch toetje met veel grote stenen rijd ik door het weiland naar Abbay de Valcroissant.

Als ik omkijk, zie ik het enorme Glandasse bergmassief boven de bossen uitsteken. Ik geniet van dit uitzicht en realiseer me dat dit een monstertocht is geweest. Vanaf Abbay de Valcroissant neem ik de doorgaande weg via Pas de la Roche terug richting Die. Er is echter ook een alternatieve onverharde route terug naar Die. Deze route die valt onder circuit nr 5, en gaat via Pas de Bret terug naar Die. Circuit nr 5 is een zwarte route en dat betekend wederom veel klimmen. Ik besluit dat het mooi is geweest voor vandaag en daal via de doorgaande weg terug af naar Die. Eenmaal beneden, sta ik weer op het punt waar ik vanmorgen ben vertrokken: camping Le Glandasse.

Balcon dus Glandasse is fantastisch maar ook een route in de categorie gitzwart. Het rijden van deze route is alleen aan te raden wanneer je echt voldoende ervaring hebt met het Mountainbiken in de bergen. Ondanks dat ik deze route alleen heb gereden, raad ik dat iedereen toch af. Balcon du Glandasse is een van de moeilijkste MTBroutes die ik ooit heb gefietst en het heeft op mij erg veel indruk gemaakt!

Iets wat voor alle Mountainbike routes in Die geldt, geldt hier nog meer: Fiets de route absoluut niet na een dag(en) van regen.

Zwaarte parcours:   
Techn. moeilijkheid:  
Hoogteverschil:  
Bewegwijzering:  

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.