Lengte: ongeveer 42 km (heen en terug)
Hoogteverschil: ongeveer 1140 m
Gereden: juni 2001 en juli 2003

Vanuit Täsch heb ik de verharde weg naar Zermatt genomen om zo lekker warm te kunnen trappen. Eenmaal in het centrum van Zermatt fiets je de hoofdstraat door en blijft deze weg door de winkelstraat volgen. Deze weg komt uit naast de rivier die je iets verderop d.m.v. de brug oversteekt. Je rijd nu langs het kabelbaanstation Zermatt - Furi. Je kunt nu met de kabelbaan omhoog, maar wij blijven deze verharde weg door Zermatt volgen. Iets verderop maken de huizen plaats voor bomen en is deze doorgaande weg een constante klim naar het kabelbaanstation Furi. Vanaf Furi rijd je over de doorgaande weg richting de Zmuttvalei tot je uit komt bij de Zmutt stuwdam. Even stoppen op de dam kan geen kwaad. Je hebt vanaf de dam een prachtig uitzicht over Zermatt. Vanaf de Zmutt dam pak je het onverharde pad door het tunneltje en rijd parallel aan het stuwmeer richting het gehucht Biel. Vanaf Biel is het nog een klein stukje klimmen om uiteindelijk uit te komen bij de Stafelalp. De Stafelalp ligt op 2200 m en de Matterhorn is vanaf hier enorm dicht bij.

foto1a
foto1b
foto1c
foto1d
foto1f
foto1g
foto1h
foto1i
foto1k
foto1l
foto1m
foto1n
foto1q
foto1r
foto1s
foto1t
foto1a
foto1b
foto1c
foto1d
foto1f
foto1g
foto1h
foto1i
foto1k
foto1l
foto1m
foto1n
foto1q
foto1r
foto1s
foto1t

Vanaf de Stafelalp blijf je de onverharde weg naar Schwarzsee volgen. Wanneer je de boomgrens bijna bent gepasseerd rijd je in een waanzinnig mooi en ruig terrein waar de Matterhorn als een reus tegen afsteekt. Met her en der nog een partij verdwaalde sparren passeer ik hier ook de eerste eeuwige sneeuw. Ondanks dat het zonnig en warm was in Zermatt waait hier een frisse wind en zie ik langzaam aan de bewolking toenemen. Het is nog ruim 300 meter klimmen tot aan Schwarzsee en dat belooft een stevige klim te worden. Het is juni wanneer ik daar fiets en kom er, op een verdwaalde wandelaar, na helemaal niemand tegen. De klim naar Schwarzsee is zwaar en door deze zware inspannign begin ik de ijlere lucht te merken. Ik probeer een constant tempo te blijven rijden om mijzelf zo niet stuk te trappen. De onverharde weg is schitterend om te rijden en na elke bocht klim ik hoger en hoger tot ik in de verte eindelijk mijn einddoel zie: Schwarzsee! Wanneer ik eindelijk bij Schwarzsee afstap en mijn fiets tegen de paal met het naambordje zet, sta ik op 2582 m boven NAP. Ongelofelijk gaaf!

Vanaf Schwarzsee staan de bordjes richting kabelstation Furi aangegeven maar ik heb dit pad nooit gevolgd. Volgens de VVV was het destijd onmogelijk om langs dat pad af te dalen. Maar goed, men was ook verbaasd dat ik helemaal naar Schwarzsee was gefietst. Ik neem dus dezelfde weg terug naar Zermatt. De weg terug vanaf Schwarzsee begint met een stuk afdaling maar helaas zit er verderop nog een stevige klim in. Pas als je die hebt gehad is het een lange afdaling terug naar Zermatt.

De eerste keer dat ik naar Schwarzsee ben gefietst had ik geluk met het weer. Het was onbewolkt en ondanks de hoogte was het op 2582 m een aangename temperatuur. De tweede keer dat ik er was had ik pech. Eenmaal boven bij Schwarzsee was het zwaar bewolkt en erg koud. Houd het weer altijd goed in de gaten en zorg dat je niet overvallen wordt. Bij twijfel: ga terug.

Zwaarte parcours:   
Techn. moeilijkheid:  
Hoogteverschil:  
Bewegwijzering:  

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.