Mountainbiken in Zermatt
Het mountainbiken is voor mij begonnen in een van de mooiste landen van Europa: Zwitserland. Vele vakanties heb ik er doorgebracht en heb er veel plekken gezien. Twee MTB hotspots springen er voor mij wel uit: Savognin en Zermatt. Het mountainbiken was er eind jaren 90, toen ik er voor het eerst met de MTB was, minder populair dan nu. Pionieren is dan ook een mooi woord voor het MTBen in die periode. GPS werd alleen gebruikt door het Amerikaanse leger en de eerste digitale fotocamera met diskettes kwamen net op de markt. Internet begon die tijd net wat te leven en om daar dus enige vorm van informatie te vinden was kansloos. Je was aangewezen op de eerste mountainbikekaarten / wandelkaarten van de VVV. Maar je had ook wat lef nodig om er rond te rijden. Gewoon navigeren op gevoel: pionieren op de MTB. Van de door mij gereden routes in Zermatt heb ik dus geen GPS bestanden. D.m.v. een hoop foto's en een viertal mooie duidelijke verslagen, is het ook nu zonder GPS vrij eenvoudig om deze MTB-routes zelf te rijden.
Zermatt (kanton Wallis) behoeft weinig uitleg meer. Het is een van de bekendste dorpen van Zwitserland met de beroemdste berg van Europa: de Matterhorn. Zermatt is met name gericht op de wintersport. In de zomermaanden heb je er veel wandelaars, bergbeklimmers en enkele mountainbikers en is het er in het dorp gezellig druk. Zermatt is autovrij en dat betekend dat iedereen zijn auto op de grote parkeerplaats in Täsch (wat op 5 kilometer van Zermatt ligt) neerzet en van daaruit met de trein naar Zermatt rijdt. Mountainbikers heb ik er destijds nauwelijks gezien. Wat inmiddels vrij populair is, is de Bike-Pass. Een ticket waarmee je je MTB in de kabelbaan of trein mee omhoog kunt nemen om vervolgens op de MTB naar beneden te rijden. Dat deze trend nog steeds populair is blijkt wel uit de diverse one-way routes: naar beneden. Deels is dit ook wel te verklaren, sommige routes zoals naar de Gornergrat en de Rothorn zijn behoorlijk uitdagend k om op de MTB te beklimmen maar wel af te dalen (Downhill). Maar gelukkig zijn er vele andere schitterende paden die wél op de MTB te bereiken zijn.
De diverse malen dat ik in Tásch en Zermatt ben geweest, verbleven wij in een appartement in Täsch vanwaar Zermatt heel goed te bereiken is. Bij de VVV in Zermatt heb ik destijds 1 van de eerste MTBkaarten gekocht. Deze MTBkaart is van 1998 en bevatte destijds 4 MTBroutes waarvan 2 downhillroutes. De 2 routes die starten vanuit Zermatt heb ik beide gereden en gecombineerd met andere routes vanuit Täsch. Het MTBen in Zermatt is gaaf, maar ook erg zwaar. Het lange en constante klimmen boven de 2000 meters merk je enorm in je ademhaling. De lucht wordt ijler en het klimmen kost je meer energie. Maar eenmaal boven, is het de moeite meer dan 200% waard geweest. De voldoening en het waanzinnige uitzicht, het is super.
In totaal heb ik 4 schitterende routes beschreven, die allen zeer goed te vinden en te rijden zijn. Heb je nog vragen over het MTBen in Zermatt, schroom dan niet om contact met mij op te nemen.
Wat praktische informatie:
Mocht je tijdens het MTBen in Zermatt pech krijgen met je MTB dan kun je (nog steeds) terecht bij Salomon Sport Zermatt aan de Kirchstrasse 17. Een sportwinkel die met name gericht is op wintersport, maar destijd al wat MTB onderdelen verkocht en reparaties uitvoerde. En nu, vele jaren later dus nog steeds. Noem je Zwitserland, dan heeft men het over kaasfondue etc. maar als wanneer je na het MTBen wat stevigs wilt eten, ga dan voor de "bauern rosti", succes verzekerd!